website_laten_maken_woonwereld-7
Gemakkelijk zelf je website beheren
Razendsnelle websites die hoog scoren in Google
Groei in omzet en conversies

Shopware voor jouw webshop?

Iedere webshop draait op een e-commerce platform. Dit kun je zien als de software die nodig is om je webshop te bouwen. Dankzij deze software kun je jouw producten of diensten online tonen en uiteindelijk verkopen. 

Uiteraard wil je zoveel mogelijk uit je online verkoopactiviteiten halen. Daarom is het verstandig om goed na te denken over welk e-commerce platform je wilt gaan gebruiken. Er zijn namelijk veel verschillen te benoemen als we de platformen met elkaar vergelijken.

In dit artikel duiken we wat dieper in het Duits e-commerce platform Shopware. Wat is Shopware eigenlijk? En wat zijn de voordelen van een Shopware Shop? Na het lezen van dit artikel weet je precies wat je van Shopware kunt verwachten en kun je besluiten of dit past bij de wensen voor jouw webshop.

Wat is Shopware?

Shopware is een populair open source e-commerce platform gericht op marketing en het stimuleren van de klantervaring. Het systeem is geheel afgestemd op zowel B2C als B2B. Het Duitse bedrijf Shopware bestaat al ruim 20 jaar. De medewerkers van Shopware weten dus als geen ander wat de eigenaren van webshops én de bezoekers nodig hebben. De opgebouwde kennis en ervaring gebruikt Shopware dan ook om hun platform voor webshops continu te blijven doorontwikkelen.

Shopware-webshop

Het ontstaan van Shopware

In 2003 waren de systemen voor webshops nog niet ver doorontwikkeld. Toen twee broers een opdracht kregen voor een shopsysteem besloten ze dit dan ook zelf te gaan ontwikkelen. Dit systeem verkochten ze vanaf 2008 onder de naam Shopware AG. Ze stonden daarna zeker niet stil, maar bleven het product verder doorontwikkelen. Met als gevolg een steeds populairder wordend systeem met veel groei en grote klanten zoals Aston Martin, Douglas, Mars, Discovery Channel en Bruno Banani.

De belangrijkste kenmerken van het e-commerce platform Shopware shop

Ben je benieuwd naar de voordelen van een Shopware shop? Er zijn zoveel e-commerce platformen, waarom zou je juist kiezen voor Shopware? Deze keuze is uiteraard geheel afhankelijk van jouw wensen. Om het zo overzichtelijk mogelijk te maken zetten we de belangrijke kenmerken van Shopware voor je op een rijtje. Op die manier zie je snel genoeg of Shopware over de functionaliteiten beschikt die jij belangrijk vindt. Vervolgens lichten we enkele kenmerken verder toe.

Webshop
 • Open source technologie
 • Maximale flexibiliteit
 • De vrijheid om te groeien
 • Gebruiksvriendelijk en storytelling - de winkelervaring van de klant staat centraal
 • Geschikt voor alle verkoopkanalen
 • Geheel afgestemd op B2B én B2C
 • Compact, snel en optimale prestaties
 • Hoge schaalbaarheid
 • Voorbereid op internationalisering
 • API first platform
 • Weinig specifieke Shopware kennis nodig
 • Content en producten zijn gemakkelijk te beheren

Afgestemd op gebruiksvriendelijkheid en storytelling

Uiteraard wil je dat de bezoekers van je website, oftewel jouw potentiële klanten, niet afhaken door een trage laadtijd, een ingewikkelde navigatie of andere praktische elementen. Bij Shopware staat de winkelervaring van de klant dan ook centraal. Je kunt rekenen op een gebruiksvriendelijke webshop met een duidelijke navigatie, een goede indeling en een overzichtelijke layout.

Hierdoor lopen jouw bezoekers niet tegen praktische problemen aan. Ze vinden op een gemakkelijke manier waar zij naar op zoek zijn, met een grote kans dat zij uiteindelijk klant zullen worden.

Storytelling zorgt voor vertrouwen en verbondenheid

Storytelling is een term die tegenwoordig veel wordt gebruikt . Storytelling houdt in dat je een verhaal vertelt om betrokkenheid te creëren. Mensen voelen zich sneller aangesproken door een goed verhaal dan door een overduidelijk commercieel praatje. Zo werkt dat ook op je website of webshop. Simpelweg opsommen waarom jouw product zo goed is en waarom mensen juist jouw product moeten kopen werkt voor veel bezoekers niet. Het voelt dan als ‘reclame’ en dat schrikt mensen juist af.

Bij storytelling maak je het persoonlijker. Je vertelt een verhaal over je product of merk waardoor mensen vertrouwen en verbondenheid voelen met jouw bedrijf. Shopware heeft de software zo ontwikkelt dat je jouw verhaal goed kunt vertellen en jouw bedrijf tot leven kunt brengen.

Met Shopware kun je content en producten gemakkelijk beheren

Bij de ontwikkeling van Shopware is er veel rekening gehouden met de complexiteit van een e-commerce platform. Het systeem is zo gemaakt dat je er snel en gemakkelijk mee aan de slag kunt. Je hebt niet veel technische kennis nodig. Ook veel specifieke Shopware kennis is niet van belang.  

Wil je een geheel nieuwe layout of alleen iets aanpassen? Dit krijg je met de drag & drop editor zo voor elkaar. Met een drag & drop systeem is er namelijk weinig technische kennis nodig. Met een aantal klikken bepaal jij welke elementen op welke plek moeten worden weergegeven. Alle aanpassingen worden automatisch correct weergegeven op elk apparaat, zodat jouw bezoekers je website overal zo goed mogelijk kunnen gebruiken. Op kantoor op de laptop, op de bank vanaf een iPad en onderweg op hun mobiel.

Werken met contentblokken

Naast de layout, is de inhoud van je website een ander belangrijk onderdeel. Je bezoeker komt in eerste instantie op een bepaalde pagina van je website terecht. Dit kan een landingspagina zijn, maar ook een pagina die meer informatie geeft over een productcategorie of de pagina van een specifiek product. De eerste pagina die de bezoeker ziet, is gelijk de eerste indruk voor de bezoeker. Hierdoor is het van groot belang om deze pagina zo aantrekkelijk mogelijk te maken. 

Het systeem van Shopware werkt met contentblokken. Hierdoor maak je gemakkelijk landingspagina’s, categoriepagina’s en productpagina’s. Zo kun je op een eenvoudige manier een mooie en professionele website creëren die geheel is afgestemd op jouw bezoekers.

Webshop -2

Shopware koppelen met API’s

Een API, oftewel een Application Programming Interface, zorgt ervoor dat meerdere software elementen met elkaar kunnen communiceren. Zo wil je bijvoorbeeld dat de API van je webshop wordt gekoppeld aan je verkoopkanalen en betaalsystemen. Op die manier werk je niet met allemaal losse systemen waarbij je informatie handmatig moet overzetten, maar heb je alles centraal staan. Hiermee bespaar je veel tijd en ingewikkelde handelingen.

Shopware is zo ontwikkeld dat je een ERP systeem of bijvoorbeeld een betaalsysteem gemakkelijk kunt koppelen aan je Shopware Shop. Zo worden de verschillende elementen op een flexibele manier met elkaar verbonden. Het systeem van Shopware is daarnaast voorbereid op de toekomst. Denk aan de komst van nieuwe apparaten, nieuwe verkoopkanalen en marktveranderingen. Shopware volgt alle veranderingen op de voet en houdt hier bij het doorontwikkelen rekening mee.

Shopware als B2B of B2C oplossing

Richt je je met jouw webshop op zakelijke klanten, bestaat jouw doelgroep juist uit particuliere klanten of is dit een combinatie van beide markten? Bij Shopware is dit allemaal mogelijk. De software is namelijk afgestemd op zowel B2B als B2C. Zo heeft de B2B software van Shopware veel functionaliteiten die speciaal ontwikkeld zijn voor B2B. 

Je kunt bijvoorbeeld klantspecifieke prijzen instellen, waardoor de prijs is afgestemd op een bepaalde klant of klantgroep, op een bestelhoeveelheid of op basis van kortingen.

Ook zijn er mogelijkheden om extra informatie in het klantprofiel te vermelden, zodat je gelijk over alle informatie beschikt die je nodig hebt om een offerte te kunnen opstellen. 

Daarnaast kan de buitendienst van je bedrijf gemakkelijk gebruikmaken van Shopware. Zo kun je medewerkers registreren en koppelen aan meerdere zakelijke accounts. Hierdoor heb je onder andere de mogelijkheden tot individuele adviezen en verkoop.

Je huidige webshop overzetten naar Shopware?

Heb je op dit moment al een webshop die draait op een ander e-commerce systeem of wil je een website laten maken? Dit is geen probleem! Je huidige webshop kan worden overgezet naar Shopware. De inhoud van je webshop, waaronder de producten, kun je importeren naar de Shopware Shop. 

Over het algemeen werkt dit vrij eenvoudig, maar dit is afhankelijk van de complexiteit van je webshop. Een complexe webshop zorgt voor een iets langer migratieproces. Is je webshop niet zo complex dan zal dit proces weinig tijd in beslag nemen. Shopware probeert het overstappen zo flexibel mogelijk te maken door bijvoorbeeld gebruik te maken van plug-ins.

Wat-kost-een-shopware-webshop

Wat kost een Shopware shop?

De functionaliteiten van Shopware bieden veel mogelijkheden voor e-commerce. Zoals je in dit artikel hebt kunnen lezen heeft het Shopware systeem ontzettend veel voordelen. Past dit systeem helemaal bij jouw wensen? Dan wil je vast weten wat de kosten zijn.

Wij bieden een volledige maatwerk Shopware webshop al vanaf €2.950,-.

Hierdoor is een Shopware shop interessant voor ieder type organisatie, groot en klein.

Meer informatie? Download de Shopware 6 brochure

Je bent nu helemaal op de hoogte van de voordelen van een Shopware shop. 

Heb je vragen? Wij vertellen je er graag meer over!