wat-is-een-cms-systeem
Gemakkelijk zelf je website beheren
Razendsnelle websites die hoog scoren in Google
Groei in omzet en conversies

Wat is een CMS-systeem?

Als je een website gaat maken of wanneer je iets gaat aanpassen aan de website, dan zul je waarschijnlijk de term ‘CMS’ tegenkomen. Wat is dat nu eigenlijk, een CMS? CMS is een afkorting en staat voor ‘Content Management System’. Via dit systeem kun je eenvoudig een website ontwikkelen en de content op de website kunt beheren. En dat allemaal zonder dat je kennis hoeft te hebben van een programmeertaal!

De meeste CMS-systemen geven je de mogelijkheid om verschillende thema’s en plugins te installeren voor jouw website. Dit maakt het makkelijker om de website een mooi ontwerp te geven en om hem aan te passen op jouw onderwerp en wensen. Om een CMS goed te laten werken, zijn er welk een paar technische eisen. Je moet in ieder geval zorgen dat je een webhosting pakket hebt met genoeg schijfruimte, een database en ondersteuning van een programmeertaal zoals PHP.

Voorbeeldden van CMS-systemen

Nu dat je in grote lijnen weet wat een CMS is en waar het voor gebruikt wordt, gaan we een aantal voorbeelden van een CMS bespreken. Zo weet je wat de mogelijkheden en de verschillen zijn en welke CMS het meest geschikt is voor jouw project.

Wordpress

Wordpress is één van de bekendste en meest gebruikte open source CMS-systemen. Het wordt momenteel voor bijna 40 procent van alle websites wereldwijd gebruikt. Het systeem zelf is gratis, maar je kunt ook een betaald abonnement nemen, waardoor je meer opties krijgt. Het maken van een eigen Wordpress website is redelijk eenvoudig en makkelijk te leren, ook voor beginners (bekijk maar eens een video op YouTube). Het CMS-systeem bestaat fundamenteel uit drie bouwstenen: de editor, waar je alle content mee maakt, de thema’s en de plugins. 
 

Joomla

Joomla is na Wordpress het meest populaire CMS-systeem. Ook met dit systeem kun je zonder al te veel technische kennis zelf een website bouwen. Joomla bestaat al sinds 2006 en vandaag de dag draaien miljoenen websites op de software van dit CMS-systeem. Joomla maakt gebruik van thema’s en plugins, net als Wordpress. Het wegwijs worden binnen het systeem van Joomla kost wat meer tijd dan bij Wordpress. Joomla is daarentegen dan weer verder op het gebied van veiligheid, omdat ze geen gebruik maken van plugins van derden.

Magento

Magento is vooral populair onder bedrijven, met name voor het opzetten van een webshop. Dat komt omdat ze bij het gebruik van dit CMS-systeem volledig eigenaar blijven van de webwinkel. Het systeem is ideaal als je in de toekomst wil uitbreiden. Er zijn veel modules en extensies beschikbaar binnen dit systeem, die je kunt gebruiken voor jouw website of webshop. Het grootste voordeel aan een webshop in Magento, is dat je kunt beginnen met het verkopen van een klein aantal producten en dit steeds verder kunt uitbreiden.

CMS-Sulu-website

Sulu

Sulu is een CMS-systeem dat vooral bedoeld is voor bedrijven, net als Magento, maar dan meer gefocust op websites in plaats van webshops. Het is een betrouwbare omgeving voor het ontwikkelen van websites en krachtige apps. De interface van Sulu is erg gebruiksvriendelijk en overzichtelijk, wat het een toegankelijk systeem maakt. Daarnaast is het een multi-platform CMS-systeem. Je kunt dus meerdere web platformen of apps beheren vanuit één omgeving.

Voordelen van een CMS

Het gebruiken van een CMS-systeem brengt een hoop voordelen met zich mee ten opzichte van het zelf coderen van een website. Uiteraard is het eenvoudiger en dus ook toegankelijk voor mensen met wat minder technische kennis. Ook het aanpassen van de website met een CMS-systeem is een stuk makkelijker en het kost minder tijd. Ook wanneer je de website door een derde partij laat maken in een CMS, kun je achteraf zelf nog dingen wijzigen en toevoegen. Je beheert alle content van de website in één omgeving, wat het een stuk overzichtelijker maakt dan een statische website. 

Ten slotte kun je meerdere mensen toegang geven tot het CMS-systeem en hen verschillende rollen toewijzen, zoals een redacteur of beheerder. Die rollen bepalen wat een persoon binnen het CMS kan toevoegen en aanpassen. Het is zo dus mogelijk om met meerdere mensen tegelijkertijd aan de website te werken.

Waar moet je op letten bij een CMS?

Er bestaan tegenwoordig enorm veel verschillende CMS-systemen, waardoor het lastig kan zijn om er een te kiezen. Een aantal dingen zijn in ieder geval erg belangrijk om op te letten bij de keuze voor een bepaald CMS-systeem: 

1. Gebruiksvriendelijkheid

Wanneer je zelf wat minder technische kennis hebt, is het belangrijk om voor een CMS te kiezen met een hoge gebruiksvriendelijkheid. Let er op dat je alles makkelijk kunt vinden en dat het je niet te veel tijd kost om het systeem te leren kennen. Zorg ook dat je voor een CMS-systeem kiest waarin je eenvoudig en snel zelf iets kunt aanpassen. Bij Sulu, één van de systemen die we eerder al hebben besproken, kun je bijvoorbeeld zelfs live inzien wat er gewijzigd is binnen een bepaalde pagina.

veiligheid-cms-systeem

2. Veiligheid

Een ander belangrijk kenmerk om op te letten bij het maken van jouw keuze, is de veiligheid van het CMS-systeem. Een veilig CMS kun je bijvoorbeeld herkennen aan een groot aantal gebruikers en ontwikkelaars. De kans is dan groter dat eventuele programmeerfouten al ontdekt en opgelost zijn. Kijk daarnaast naar het aantal updates dat het CMS-systeem ontvangt. Hoe meer updates een systeem krijgt, hoe groter de kans dat eventuele kwetsbaarheden verholpen worden.

Wat is het beste CMS-systeem?

Wat het beste CMS-systeem is, is een lastige vraag om te beantwoorden. Het is namelijk voor een groot deel een kwestie van voorkeur en het hangt sterk af van wat voor website of webshop je wil bouwen en met welk doel. Er zijn momenteel zo’n 250 tot 300 verschillende CMS-systemen op de markt, dus de keuze is reuze. Het is belangrijk om een goede inventarisatie te maken van het doel van jouw website en de functies die je op zijn minst nodig hebt, voordat je voor een bepaald CMS-systeem gaat kiezen. 

Daarnaast kun je kiezen tussen open source systemen, zoals Sulu, Wordpress en Joomla, of propriëtaire software. Dat tweede houdt in dat het CMS-systeem is ontwikkeld door een bedrijf en vervolgens als commercieel product wordt verkocht. Dit soort systemen kun je over het algemeen alleen gebruiken als je er een licentie voor aanschaft. Van open source systemen kun je meestal voor een groot deel gratis gebruik maken.

Welk CMS-systeem gebruikt AdSource?

Bij AdSource maken wij gebruik van het CMS-systeem Sulu. Dit systeem is ideaal voor bedrijven omdat je meerdere websites en apps kunt beheren vanuit één plek. Daarnaast is de gebruikersinterface van Sulu erg overzichtelijk en eenvoudig te gebruiken. Dat is erg fijn voor onze klanten. De indeling van de verschillende pagina’s is  logisch, waardoor je nooit lang naar iets hoeft te zoeken. Het CMS-systeem is gebouwd met de eisen van het bedrijfsleven in gedachten, dus je kunt er erg veel mee zonder dat je torenhoge licentiekosten betaalt. 

Sulu is ook een ideaal CMS om met meerdere mensen in te werken, je ziet namelijk live wat er aangepast wordt aan een bepaalde pagina en kunt dus zelfs met elkaar meekijken als dat gewenst is. Als je aan een pagina werkt, kun je ook meteen zien hoe het eindresultaat eruit gaat zien. Dat bespaart je een hoop tijd aan wijzigingen achteraf.  Ook is Sulu een erg “developer-friendly” CMS. Hierdoor kan de developer jouw website eenvoudig uitbreiden met maatwerk, dit laatste is voor ons een must.

Een website laten maken in een CMS-systeem?

Heb je niet zoveel technische kennis op het gebied van websites en wil je jouw website laten maken, maar het wel zelf nog kunnen aanpassen indien nodig? AdSource helpt je graag op weg met het opzetten van een website in een CMS naar keuze. We richten de website dan zo voor je in dat je zelf eenvoudig content kan aanpassen of toevoegen. Wil je een website laten maken door AdSource? Neem dan snel contact met ons op voor een intakegesprek waarin we jouw wensen en verwachtingen bespreken en samen een goed plan opstellen voor jouw website!